choose your image

Enquirya


Crisismanagement eQMS software

Blogs


Inloopsessie met gebruikers in Amsterdam

6 juni 2023 - admin

"Op 5 juni organiseerden we een boeiende try-out van onze inloopsessies. Dit was een middagsessie in Amsterdam, op ons kantoor aan de Herengracht. Tijdens deze eerste bijeenkomst hebben we met enkele 'power users' diepgaand gesproken over de functionaliteiten van Enquirya-software en de ontwikkelagenda. Centraal discussiepunt deze keer was de functionaliteit om vragen aan te passen en een bibliotheek van eigen vragen in te richten. Beide punten worden in de zomer 2023 in de ontwikkelagenda opgenomen en zullen per september 2023 gereed zijn. Het concept van inloopsessie is erg bevallen en we zijn verheugd aan te kondigen dat we deze inloopbijeenkomsten zullen voortzetten, om samen te blijven werken aan de gebruikerservaring en doorontwikkeling van de Enquirya functionaliteiten. De volgende sessie wordt gepland in september 2023. Wilt u meer weten en/of deelnemen aan een volgende inloopsessie in Amsterdam? Neem dan contact met ons op.


Monitor Bevolkingszorg

12 mei 2023 - admin

De afgelopen maanden zijn we actief geweest samen met de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid met de ontwikkeling van de Bevolkingszorg Monitor. De Bevolkingszorg Monitor is een krachtige tool, waarmee op basis van inzetverslagen en oefenwaarnemingen de organisatie en functionarissen inzicht krijgen in de kengetallen van de crisisorganisatie bevolkingszorg, zowel kwantitatief (denk aan aantal inzetten per piketpool, meest voorkomende scenario's) als kwalitatief (denk aan verloop alarmering, samenwerking met derden). Hiermee wordt data opgehaald waarmee de operationele processen en OTO-activiteiten beter worden aangestuurd. Wilt u meer weten en/of een pilot doen met de Bevolkingszorg Monitor? Neem dan contact met ons op.


Doorontwikkeling Monitor GHOR

16 april 2023 - admin

Begin april 2023 hebben we in Amsterdam gesproken met GHOR gebruikers uit IJsselland en Zaanstreek Waterland over de doorontwikkeling van de GHOR Monitor. De GHOR Monitor is een speciale versie van onze Enquirya-software, die specifiek is ontworpen om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van de GHOR-bureaus. Deze op maat gemaakte oplossing stroomlijnt GHOR evaluatie- en leerprocessen, van efficiënte dataverzameling tot inzichtelijke rapportage en dashboards, en biedt volledige maatwerk met een uitgebreide bibliotheek van relevante GHOR-vragen en de mogelijkheid om eigen vragen toe te voegen. Gesproken is over het bestaande bevragingsmodel en de gepersonaliseerde monitor voor de GHOR-functionarissen. Ook is stil gestaan bij de EventPlanner, waarmee de OTO-functionaris ontlast wordt bij het beheren van uitnodigingen van deelnemingen aan oefeningen en trainingen. Wilt u meer weten en/of een pilot doen met de GHOR Monitor? Neem dan contact met ons op.


Nieuwe release: Enquêtes gekoppeld aan de persoonlijke monitor

15 maart 2023 - admin

Enquêtes zijn een krachtig instrument om de individuele ervaringen van respondenten op te halen. Daarom worden ze vaak ingezet om teamleden te bevragen. Op verzoek van bestaande gebruikers hebben we sinds kort een koppeling gemaakt met de personal monitor. Dit betekent dat de respondent zijn/haar enquête-antwoorden kan zien in de personal monitor. Klinkt simpel, maar was nogal complex, omdat we ervoor gezorgd hebben dat er een robuust systeem van waarborgen ingebouwd is. Wil je meer weten over hoe dit werkt en hoe je dit voor je organisatie kunt inrichten? Neem dan contact met ons op.


Eindconferentie project ECHO - Cybersecurity Centres

24 februari 2023 - admin

Op 24 februari 2023 heeft in Brussel, Belgie de eindconferentie van het Europese ECHO-project plaatsgevonden. In 49 maanden tijd hebben 33 partners uit 16 landen gewerkt aan het oprichten van het 'European network of Cybersecurity centres and competence Hub for innovation and Operations)' en de verschillende compenten ervan (o.a. het Early Warning System, de Federated Cyber Ranges, het Cyber Skills Framework, de Technology Roadmaps en Certification). Enquirya heeft actief in het project geparticipeerd en bijgedragen aan het Cyber Skills Framework (evaluatie), twee Technology Roadmaps (Federated Cyber Ranges en AI CISO), innovatiemanagement, governance en exploitatie. We hebben in de loop der jaren goede professionele relaties opgebouwd en verwachten dat we nieuwe onderzoeks- en ontwikkeling samenwerkingsverbanden die op termijn tot innovatieve nieuwe producten zullen leiden. Wil je meer weten over dit project, bezoek dan de website van het project.


Nieuwe release: Snellere dashboard rapporten

10 januari 2023 - admin

Gebruikers zetten dashboard rapporten in om van de geaggregeerde data van evaluaties en waarnemingen rode draden analyses te kunnen maken. De applicatie staat het toe om elke tijdsperiode te kiezen en levert geavanceerde Word-documenten en PDF-en op die gemiddelden per indicator en filter tonen. Met deze nieuwe release wordt het rapport binnen 15 seconden in plaats van twee minuten opgeleverd. Ook hebben we de architectuur zo aangepast dat we veel flexibeler en sneller de rapporten aan de achterkant kunnen inrichten. Wil je meer weten over hoe dit werkt en hoe je dit voor je organisatie kunt inrichten? Neem dan contact met ons op.


Start van het ACTING-project (EDF)

20 december 2022 - admin

Op 14 december 2022 is in Sofia, Bulgarije de officiële start geweest van het Europese ACTING-project. Dit onderzoeksproject wordt gefinancierd door het Europees Defensie Fonds (EDF) en zal in 48 maanden een 'Advanced European platform and network of Cybersecurity training and exercises centres' opleveren. Enquirya zal in een consortium van 28 partners uit 13 EU-lidstaten actief bijdragen aan de ontwikkeling van dit platform en de evaluatie-component ervan. Zodra de website van het project beschikbaar is, wordt de link ervan hier gepost.


Ontwikkeling module Brandweer

20 november 2022 - admin

Sinds kort hebben we een module brandweer gereed staan, waarmee brandweerkorpsen hun operationele paraatheid bij inzetten en oefeningen kunnen monitoren. De module gaat uit van een datacollectie model waarmee uitrukken en oefeningen kunnen worden geëvalueerd op team en functionaris niveau. Daarbij worden kerngegevens van de uitruk verzameld alsmede evaluatiedata over leiderschap, samenwerking en nafase. Ook is de koppeling met de personal monitor geïmplementeerd. Wil je meer weten over deze module en hoe je deze voor je organisatie kunt inrichten? Neem dan contact met ons op.


Nieuwe release: virtuele dashboards

20 oktober 2022 - admin

Tijdens onze gebruikersdag in mei 2022 is er gesproken over de dashboard applicatie en de behoefte om dashboards te delen. Daarbij kwam naar voren dat gebruikers dit dynamisch willen doen, d.w.z. zelf deelbare dashboards willen maken en zelf bepalen wat erin wordt getoond (tekst en beeld). Met deze wensen zijn we aan de slag gegaan en nu is het zover: de virtuele dashboards staan klaar voor gebruik! Hiermee kun je zelf een dashboard maken en delen met wie je wilt (inclusief de functie wachtwoord beveiliging). Je bepaalt zelf wat er getoond wordt en je kunt met de tekst-widget zelf teksten invoeren die de gewenste toelichting geven. De personal monitor gebruikers kunnen ook virtuele dashboards aanmaken (denk aan een dashboard voor het POP-gesprek). Wil je meer weten over virtuele dashboards en wat je ermee kunt? Neem dan contact met ons op.


Nieuwe release: SSO wordt nu ondersteund

28 augustus 2022 - admin

Op verzoek van gebruikers hebben we gewerkt aan de Single Sign On (SSO). Deze kunnen we vanaf nu aan alle organisaties aanbieden. SSO is een authenticatietool waarmee gebruikers via een icoontje in hun beveiligde bedrijfsomgeving toegang kunnen krijgen tot de Enquirya app met het bedrijfswachtwoord. Wil je meer weten over Single-Sign-On en hoe dit voor jouw organisatie in te richten? Neem dan contact met ons op.


Nieuwe release: beheerdersmodule

14 augustus 2022 - admin

Ook de beheerdersmodule is grondig aangepast, zowel wat betreft de interface als wat betreft functionaliteiten. Hiermee kan de beheerder fijnmazig autorisaties toekennen, instellingen voor de organisatie regelen en inzicht hebben in het gebruik van de applicatie. We hebben in deze release veel door gebruikers ingebrachte verbeterpunten meegenomen, waarvoor dank! Wil je meer weten over de beheerdersmodule en hoe je rechten van gebruikers slim kunt inrichten? Neem dan contact met ons op.


Nieuwe release: Personal Monitor update

21 juli 2022 - admin

Met de vernieuwde dashboard applicatie hebben we nu met de laatste release de personal monitor vernieuwd. Hiermee krijgt de personal monitor gebruiker veel meer functionaliteiten erbij. Per uitgevoerde functie wordt de operationele paraatheid getoond, waarbij naast het kwantitatieve overzicht ook fijnmazige kwalitatieve inzichten worden getoond, die gekoppeld zijn aan de vakbekwaamheidseisen het de geldende toetsingskaders. De monitor is persoonlijk, omdat alleen de functionaris er toegang toe heeft. Het past ook in een context waarin de functionaris zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar ontwikkeling en privacy. De functionaris kan wel gegevens delen met anderen. Wil je meer weten over de vernieuwde versie van de personal monitor en wat je ermee kunt? Neem dan contact met ons op.


Nieuwe release: Dashboard update

1 juli 2022 - admin

Zoals al aangekondigd tijdens onze gebruikersdag in juni 2022, hebben we de dashboard applicatie geheel vernieuwd! De applicatie is geïntegreerd in de data-collectie, rapportage en actiepunten applicatie, waardoor de PDCA-cyclus nu op 1 plek staat. Daarnaast is de applicatie herschreven, de architectuur toekomstbestendig gemaakt en veel sneller. De gebruikersinterface is in de nieuwe huisstijl gegoten en overzichtelijk. Aan de achterkant hebben we heel veel slimmigheden ingebouwd waarmee we in de toekomst zeer geavanceeerde data-analysis kunnen aanbieden. Wil je meer weten over de vernieuwde versie van de dashboard applicatie en wat je ermee kunt? Neem dan contact met ons op.


Gebruikersdag veiligheidsregio's 2022

16 juni 2022 - admin

Op 16 mei 2022 hebben wij onze jaarlijkse gebruikersdag voor de veiligheidsregio's gehouden. Doel van deze bijeenkomst is om de medewerkers MOTO en kwaliteitszorg van de verschillende veiligheidsregio's met elkaar kennis te delen en om inzicht te bieden in de functionaliteiten die Enquirya kan bieden bij het monitoren van de kwaliteit van de operationele paraatheid. De bijeenkomst was goed bezocht en veel nuttige informatie is gedeeld. Wil je ook een gebruikersdag bijwonen? Neem dan contact met ons op.


Module GHOR

15 mei 2022 - admin

Sinds enige tijd hebben we een module GHOR gereed staan, waarmee de GHOR-bureau's hun operationele paraatheid bij inzetten en oefeningen kunnen monitoren. De module gaat uit van een datacollectie model waarmee inzetten (OvDG en ACGz) en oefeningen kunnen worden geëvalueerd op team en functionaris niveau. Daarbij worden kerngegevens van de uitruk verzameld alsmede evaluatiedata over leiderschap, samenwerking en nafase. Ook is de koppeling met de personal monitor geïmplementeerd. Wil je meer weten over deze module en hoe je deze voor je organisatie kunt inrichten? Neem dan contact met ons op.


Nieuwe release: vernieuwde interface

12 maart 2022 - admin

We zijn er enige tijd bezig mee geweest, maar nu is het eindelijk zover: de nieuwe interface staat klaar voor gebruik. Hierin is de nieuwe huisstijl van Enquirya verwerk, alsmede vele suggesties van gebruikers! De inlogpagina heeft een opgefrist design en na inloggen staat de organisatienaam rechts bovenaan. Het overzicht van openstaande evaluaties, enquêtes en rapporten is overzichteliijk en er zijn veel vernieuwde functionaliteiten toegevoegd. De actiepuntenbeheer applicatie is veel krachtiger geworden, met de koppeling aan 'bronnen' (bestaande evaluaties en enquêtes).  Laat ons weten hoe je de nieuwe interface ervaart! Neem contact met ons op.


Enquirya planning 2022

31 januari 2022 - admin

Voor 2022 is onze ontwikkelagenda klaar en we staan te trappelen om al onze plannen te verwezenlijken. In de eerste helft van 2022 werken we aan de nieuwe interface voor de data collectie en actiepuntenbeheer applicaties (we zijn sinds oktober vorig jaar mee hiermee bezig). Het wordt erg mooi en functioneel. We gaan in deze periode  ook aan de slag met de dashboard applicatie, die grondig vernieuwd dient te worden, zowel de gebruikersinterface als de architectuur. In de tweede helft van 2022 verwachten we optimalisaties uit voeren aan deze vernieuwde applicaties, alsmede het vernieuwen van de beheerdersmodule. Kortom, veel werk aan de winkel!


Cyber incident response: Nieuw artikel gepubliceerd

15 december 2021 - admin

In het kader van het Europese ECHO-project (European network of Cybersecurity centres and competence Hub for Innovation and Operations) heeft Enquirya samenwerkt met Taltech (Tallin University of Technology) aan een artikel dat is gepresenteerd tijdens het IEEE European Symposium on Security 2021 en Privacy Workshops (EuroS&PW).

Het artikel Success Factors for Designing a Cybersecurity Exercise on the Example of Incident Response (auteurs: Sten Mäses en Kaie Maennel (Taltech), Mascia Toussaint en Veronica Rosa (Enquirya)) biedt een kader van sleutelindicatoren voor de evaluatie van cyber incident response oefeningen. Daarnaast biedt het artikel een checklist met indicatoren voor het ontwerpen van een cyberoefening.

Als u meer wilt weten over dit artikel, neem dan contact met ons op.


Cyber oefenplatforms

12 juli 2021 - admin

In het kader van het Europese ECHO-project (European network of Cybersecurity centres and competence Hub for Innovation and Operations) heeft Enquirya de Cyber ​​Range Focus Group (CRFG) Ideathon mede-georganiseerd. Het onderwerp was  'Demystifying Cyber ​​Ranges' en de 28 deelnemers uit verschillende landen hebben intensief ideeën uitgewisseld over de technische mogelijkheden van de cyber oefenplatforms (standaardisatie, systematische vergelijking va de platforms en meten van kwaliteit) alsmede de wijze waarop deze platforms de operationele cyber paraatheid van organisaties kunnen ondersteunen (valideren van cyberrisicobeoordelingen, het testen van incidentresponsplannen en -procedures en informatiebeveiliging). De resultaten van de ideathon worden verwerkt door het ECHO-project in de verdere ontwikkeling van het oefenplatform en de technologische roadmaps. Wil je meer weten over dit project, bezoek dan de website van het project.


Whitepaper COVID-19 Hackers Mindset

12 januari 2021 - admin

Zoals alle organisaties, heeft ook het Europese ECHO-project (European network of Cybersecurity centres and competence Hub for Innovation and Operations) zijn werkwijzen moeten aanpassen tijdens de COVID-19-pandemie en de daaropvolgende lockdowns in de EU-lidstaten. Al vroeg in 2020 werd het de projectpartners duidelijk dat het online werken tot een reeks nieuwe uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging zou leiden. Daarom is er mede door Enquirya op 6 april 2020 een Europese online ideathon georganiseerd om de impact van COVID-19  op cyber veiligheid te onderzoeken. Daarin is onder andere gesproken over het profiel en modus operandi van hackers tijdens de pandemie. De hackathon was een groot success en heeft geleid tot een whitepaper van het ECHO-project met de titel 'The COVID-19 Hackers Mindset'. U kunt het hier lezen: 

Lees de volledige versie van het witboek The COVID-19 Hackers Mindset hier: https://echonetwork.eu/wp-content/uploads/2020/04/20200408-ECHO-WhitePaper-Hackers-Mindset-FINAL.pdf


Vragensets veiligheidsregio's COVID-19 evaluatie

11 april 2020 - admin

In samenwerking met de veiligheidsregio IJsselland heeft Enquirya vragensets klaarstaan om de inzet bij de COVID-19 pandemie te evalueren. Proactief met de data collectie starten tijdens deze naar het zich laat aanzien langere inzet heeft als voordeel dat organisaties later sneller en effectiever tot een fijnmazig evaluatiebeeld kunnen komen en tijdens de inzet al lessen kunnen trekken, waarmee hun slagkracht wordt vergoot. Wilt u meer weten hoe dit bij uw veiligheidsregio kan worden ingezet? Neem dan 
contact met ons op.


ECHO cyber security project gestart

19 februari 2019 - admin

Op 25 februari 2019 is in Brussel, in de Koninklijke Militaire Academie van België, het Europese ECHO-project (European network of Cybersecurity centres and competence Hub for Innovation and Operations) officieel gelanceerd. Het is een van vier piloot-projecten, gelanceerd door de Europese Commissie, om een ​​Cybersecurity Competence Network op te zetten en te exploiteren.

Enquirya participeert als een van de 30 partners uit 15 landen in dit project. Het doel van dit project is om de huidige op Europees niveau gefragmenteerde cyberbeveiligingsamenwerking verder te integreren en te optimaliseren. Het project is opgezet als een Europese hub, waarin bedrijven, universiteiten, vitale infrastructuur en overheden samen werken op een aantal speerpunten, waaronde een early warning system, cyber oefenplatforms, een raamwerk voor cyberskills, en certificatie.

Wil meer weten? Deze Infographic biedt meer informatie of bezoek de project-website. U kunt ook contact met ons opnemen.


Gaming for Peace: skills paspoort

15 december 2018 - admin

Een van de resultaten van het door de Europese Unie H2020 gefinancierde Gaming for Peace-project is een skills paspoort.  Dit is een aanvulling op de in het project ontwikkelde serious game voor vredeshandhavers, waarin ze hun soft skills die nodig zijn bij internationale vredesoperaties kunnen oefenen en verbeteren.

Het doel van het skills paspoort is ervoor te zorgen dat de gamers een duidelijke en meetbare maatstaf krijgen van de aangeboden vaardigheidsnormen (met behulp van normen die zijn gekoppeld aan het EU Europass-initiatief). Dit is paspoort gebaseerd is op de principes van ECVET (European Credit System for Vocational Education and Training). Dit betekent dat de via het GAP-game verworven soft skills worden erkend, naast formele kwalificaties (hard skills).

Upskill Enterprise uit Noord Ierland leidt dit werk en heeft transparante uitkomstcriteria en competentieanalyses van vaardigheden opgeleverd, op basis van internationale vaardigheidsnormen. Enquirya heeft Upskill bij dit werk ondersteund door het vaardighedenpaspoort te koppelen aan het beoordelingsrapport voor en na de game. Dit betekent dat de trainees nu: (1) feedback krijgen over hun progressie in soft skills en; (2) dit gekoppeld is aan EQF standaarden.

Wilt u meer hierover weten? Neem dan contact met ons op.


Dashboard design beginselen

10 oktober 2018 - admin

Onze applicatie scoort hoog op gebruikersvriendelijkheid en vaak krijgen we hierover complimenten. Hier zijn we blij mee en het leek ons leuk om jullie een kijkje te geven in wat ten grondslag ligt aan dit proces.  Het gaat hier om de zogenaamde ‘user-interface’ en de gebruikersvriendelijkheid van de applicatie. Enquirya laat zich hierbij leiden door de design-beginselen van Apple en Steve Jobs. Twee zeer krachtige principes zijn ‘Empathie’ en ‘Focus’. Empathie betekent dat de gebruiker centraal staat en zijn interactie met de applicatie. Wat wil hij ermee bereiken, waarvoor gebruikt hij de applicatie? Focus betekent dat alle ruis of elementen die overbodig zijn, weggehaald worden. Daarnaast gebruiken wij voor de visualisaties de psychologische principes uit de Gestalt-theorie, die ons helpen om de applicatie zo in te richten dat de visuele perceptie ervan naadloos aansluit op de mentale processen van de gebruiker.

Dit toont weer eens aan dat het een applicatie die simpel eruit ziet, een applicatie is waar erg veel tijd is in gaan zitten. Als ontwikkelaars hebben wij een verantwoordelijkheid om mooie applicaties op te leveren, die naadloos aansluiten op de gebruiker en zijn belevingswereld. Deze verantwoordelijkheid nemen wij binnen Enquirya zeer serieus door zelf onze software te gebruiken, veel met gebruikers te overleggen en veel vakliteratuur op dit vlak te lezen.


Cyber incidenten en preparatie

10 augustus 2018 - admin

Het is een open deur om te zeggen dat cyberveiligheid relevant is voor elke organisatie. In juli 2017 heeft het Centraal Planbureau een interessante analyse gepubliceerd (Risicorapportage Cyberveiligheid Economie), met erin o.a. het gevaar van (staats) hackers, software-kwetsbaarheden (‘zero-days’) en grootschalige datalekken. Interessant is dat aangehaald wordt dat incidenten bij ziekenhuizen en gemeenten laten zien dat risico’s op datalekken juist bij decentrale administratieve gegevensstromen liggen. Wat ook opvalt is de constatering dat het bewustzijn van de risico’s bij ICT-gebruikers laag is. Ook is er relatief weinig bekend over de omvang van schade door cybercriminaliteit

Een manier om binnen de organisatie de bewustwording van het gevaar te verhogen en schade te beperken is het opstellen en beoefenen van een reactieplan, waarin de voor de organisatie relevante cyberdreigingen worden opgenomen en de cyber-response organisatie wordt beschreven. Enquirya heeft hiervoor de module ‘Cyber-response CMT’ ontwikkeld, op basis van (inter)nationale standaarden en best-practices. Dit is een compleet toetsingskader om de operationele paraatheid bij cyber incidenten van uw organisatie op strategische en tactisch niveau te toetsen. Hiermee kunt uw crisisorganisatie en de gekoppelde planvorming, competenties en processen grondig en gestructureerd toetsen. Met dashboards krijgt u overzicht en inzicht in de paraatheid van uw organisatie om met cyberdreigingen om te gaan.

Wilt u meer weten over de module ‘Cyber-response’? Neem dan contact met ons op.


Evalueren van e-learning applicaties 

15 juni 2018 - admin

Enquirya’s kennis en expertise ligt in het evalueren, digitaliseren van het evaluatiebeleid en geavanceerde kwaliteitssystemen. In dat kader worden we ook gevraagd om te ondersteunen bij het evalueren van online-applicaties. Onze uitgebreide kennis van user interface design, veiligheid van applicaties en architectuur komt hierbij goed van pas. Onlangs hebben wij het proces opgestart om een zogenaamde ‘New Media Learning Application’ voor het Europese IECEU-project te evalueren. Dit project wordt gefinancierd wordt door de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2020 wetenschappelijke onderzoeksprogramma. In dit project worden 12 EU crisis-management-operaties in Europa, Afrika, Midden-Oosten en Verre-Oosten geanalyseerd op interne en externe effectiviteit. Ook is gekeken op welke wijze de civiel-militaire samenwerking beter kan verlopen en hoe de lidstaten hun interoperabiliteit kunnen versterken.

Het doel van de applicatie is om de resultaten van het onderzoek in speelse vorm, via een online portaal met filmpjes, aan te bieden. Twee soorten evaluaties worden hierbij uitgevoerd: (a) de meting van het leerrendement van de applicatie; en (b) de gebruikerservaring van de applicatie. Enquirya’s inbreng in bij deze evaluatie is het definiëren van de evaluatiecriteria voor de usability van de applicatie. De baseline hiervoor is gebaseerd op internationale standaarden op het vlak van ‘usability’. Ook hebben wij een methodiek ontworpen om de ‘usability’ te meten. Hierbij maken wij gebruik van google analytics en ‘heat-maps’, om te zien op welke wijze gebruikers met de verschillende webpagina’s omgaan. Begin 2018 wordt de evaluatie afgerond en de resultaten opgenomen in een verslag.

Wilt u meer weten? Bezoek dan de website van het IECEU-project.


Serious Gaming Stakeholders Conferentie (GAP-project)

1 oktober 2017 - admin

Op 18 en 19 september 2017 heeft Enquirya in Helsinki deelgenomen aan de internationale conferentie van het GAP-project over serious games. Dit project wordt gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2020 wetenschappelijke onderzoeksprogramma. Doel van de conferentie was tweeledig: (a) de bespreking van de voortgang van het project met het onderzoeksconsortium en (b) stakeholders betrekken bij het design van de content van de applicatie.

De conferentie is een groot succes geweest, met meer dan 40 internationale deelnemers vanuit de wetenschap, overheid en trainingsinstituten. Veel ideeën zijn uitgewisseld, die ertoe zullen leiden dat de GAP-serious game een effectieve game gaat worden om ingezet te worden bij het opleidingstraject voor vredesmissies.

Wilt u meer weten? Bezoek dan de website van het GAP-project.


De juridische kader voor serious gaming applicaties

2 augustus 2017 - admin

Enquirya besteed veel tijd aan onderzoek en ontwikkeling. Dit doen we deels in eigen tijd, en deels door samen te werken met internationale academische partners. Een gebied waar we actief in zijn is de ontwikkeling van serious games, d.w.z. games die voor educatieve doeleinden gebruikt worden. Het Ierse Trinity College uit Dublin leidt het GAP-project op dat vlak dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2020 wetenschappelijke onderzoeksprogramma, waaraan Enquirya meedoet. Het is een serious game voor personeel dat uitgezonden wordt op vredesmissies en het consortium bestaat uit een internationaal gezelschap van universiteiten, overheidsinstellingen en (software) bedrijven.

In dit project heeft Enquirya twee rollen. Ten eerste zijn wij betrokken bij het opzetten van een evaluatiemethodiek om de effectiviteit van de serious game te meten. Deze activiteit staat voor 2018 gepland. Een tweede activiteit is zonet afgerond en ziet op het onderzoeken van de juridische kaders voor deze serious game. Wij hebben zowel een juridische analyse gemaakt over de eisen voor de content van de game, die vooral uit VN- en EU-verdragen komt. Daarnaast hebben we gekeken naar belangrijke juridische eisen voor de beveiliging van de applicatie en gegevensbescherming.

Wat we vooral hiervan geleerd hebben is dat per 25 mei 2018 de Europese algemene verordening gegevensbescherming (AVG) gaat gelden. Deze gaat veel verder dan de huidige richtlijn in het beschermen van persoonsgegevens. De privacyrechten worden versterkt en uitgebreid, organisaties krijgen meer verantwoordelijkheden om persoonsgegevens te beschermen en er wordt een stevig boetesysteem ingevoerd. Het goede nieuws is dat concepten die Enquirya al toepast, zoals ‘privacy by design’ nu door de AVG worden opgelegd.

Wilt u meer weten? Bezoek dan de website van het GAP-project.


De juridische kader voor serious gaming applicaties

2 augustus 2017 - admin

Enquirya besteed veel tijd aan onderzoek en ontwikkeling. Dit doen we deels in eigen tijd, en deels door samen te werken met internationale academische partners. Een gebied waar we actief in zijn is de ontwikkeling van serious games, d.w.z. games die voor educatieve doeleinden gebruikt worden. Het Ierse Trinity College uit Dublin leidt het GAP-project op dat vlak dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2020 wetenschappelijke onderzoeksprogramma, waaraan Enquirya meedoet. Het is een serious game voor personeel dat uitgezonden wordt op vredesmissies en het consortium bestaat uit een internationaal gezelschap van universiteiten, overheidsinstellingen en (software) bedrijven.

In dit project heeft Enquirya twee rollen. Ten eerste zijn wij betrokken bij het opzetten van een evaluatiemethodiek om de effectiviteit van de serious game te meten. Deze activiteit staat voor 2018 gepland. Een tweede activiteit is zonet afgerond en ziet op het onderzoeken van de juridische kaders voor deze serious game. Wij hebben zowel een juridische analyse gemaakt over de eisen voor de content van de game, die vooral uit VN- en EU-verdragen komt. Daarnaast hebben we gekeken naar belangrijke juridische eisen voor de beveiliging van de applicatie en gegevensbescherming.

Wat we vooral hiervan geleerd hebben is dat per 25 mei 2018 de Europese algemene verordening gegevensbescherming (AVG) gaat gelden. Deze gaat veel verder dan de huidige richtlijn in het beschermen van persoonsgegevens. De privacyrechten worden versterkt en uitgebreid, organisaties krijgen meer verantwoordelijkheden om persoonsgegevens te beschermen en er wordt een stevig boetesysteem ingevoerd. Het goede nieuws is dat concepten die Enquirya al toepast, zoals ‘privacy by design’ nu door de AVG worden opgelegd.

Wilt u meer weten? Bezoek dan de website van het GAP-project.


Analytische mogelijkheden grotere datasets

16 juni 2017 - admin

Enquirya ondersteunt de Finse Laurea University of Applied Sciences bij het uitvoeren van de evaluatie van 28 internationale meerdaagse grootschalige oefeningen. Hiervoor leveren wij het evaluatieplatform met waarnemingsvragen en analytische ondersteuning. Enquirya heeft over de jaren heen een vragendatabase opgebouwd van meer dan 2000 waarnemingsvragen, die gebaseerd zijn op analyses van internationaal erkende beleidskaders zoals de INSARAG-Guidelines en OSOCC-Guidelines.

Afgelopen tijd hebben wij de eerste batch van data kunnen analyseren, die 7 oefeningen omvat, waarin 23 waarnemers uit verschillende landen onze software en waarnemingsvragen gebruikt hebben. In totaal zijn bijna 7000 waarnemingen gedaan, waarvan 3449 quantitative observaties, zeven EU-coördinatieteams en 35 modules zijn waargenomen uit 15 landen.

De eerste analyses zijn erg interessant. Het datamodel heeft namelijk zowel data verzameld over het opleidingsniveau van de waargenomen deelnemers als de operationele prestaties. Zo kunnen verbanden gelegd worden tussen operationele resultaten en al dan niet gevolgde opleidingen. Ook worden lacunes in het huidig opleidingsaanbod zichtbaar.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.


Onderzoek & ontwikkeling dashboards

12 mei 2017 - admin

De prioriteit voor Enquirya in 2017 is de ontwikkeling van het dashboard. Dit is essentieel onderdeel van een digitaal, cloud-based kwaliteitszorgsysteem. De huidige omgeving biedt een geavanceerd systeem van datacollectie en rapportage. Hiermee kan een individu, team of organisatie feedback krijgen over een oefening of incident. Omdat deze op een gestandaardiseerde manier is waargenomen, wordt het mogelijk om de samengestelde resultaten te zien van meerdere oefeningen/incidenten.

Afgelopen maanden hebben wij tijd besteed aan het onderzoek naar de mogelijkheden om dit cloud-based aan te bieden en wat volgens ons een ideaal dashboard zou zijn. Hierbij is veel aandacht besteed aan dashboard design, met het doornemen van de bestaande vakliteratuur op dat vlak. Ook houden wij ons bezig met wiskundige modellen door te nemen, die toegepast kunnen worden op de soort data die gebruikers met Enquirya verzamelen. Dit hebben wij ervaren als een proces van vallen en opstaan. Wat zo simpel lijkt, namelijk een scherm met visuele informatie, is erg complex op vele fronten: web-development, databases, user interface, berekeningen, enz.

Wij verwachten dat een eerste versie van het dashboard als beta versie voor eind 2017 klaar zal zijn.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.


Kwaliteit meten EU Buitenlands Veiligheidsbeleid

12 mei 2017 - admin

Enquirya houdt zich op vele manieren bezig met kwaliteitsbeleid. Een van de projecten waarin wij participeren is een project dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2020 wetenschappelijke onderzoeksprogramma. Geleidt door de Finse Laurea University of Applied Sciences, doet het internationale consortium bestaande uit universiteiten, agentschappen en denktanks uit 6 EU-landen onderzoek naar de effectiviteit van het Europese buitenlandse veiligheidsbeleid. Dit is toegepast onderzoek, waarin 12 EU crisis-management operaties in Europa, Afrika, Midden-Oosten en Verre-Oosten zijn geanalyseerd op interne en externe effectiviteit. Ook is gekeken op welke wijze de civiel-militaire samenwerking beter kan verlopen en hoe de lidstaten hun interoperabiliteit kunnen versterken.

Enquirya’s inbreng in het project is het leveren van een bijdrage aan de wijze waarop kwaliteit van operationele processen in overheidsorganisaties gemeten wordt. Hoe evalueer je optreden? Welke componenten zijn er in het operationele proces die gemeten kunnen worden. Hierbij zijn ook vergelijkende onderzoeken gedaan, waarin civiele en militaire missies vergeleken worden.

De resultaten van het onderzoek zijn op 27 april 2017 in Brussel gepresenteerd op een passende locatie: het European Security and Defense College. In een internationaal gezelschap is gesproken over civiel-militaire samenwerking, interoperabiliteit en kwaliteitssystemen. Op 2 mei 2017 wordt een vervolgsessie gehouden in Helsinki, met de vertegenwoordigers van trainingsinstituten gespecialiseerd in het opleiden van personeel voor vredesmissies.

Wat in ieder geval duidelijk is geworden, is dat het meten van kwaliteit van de operationele processen in overheidsorganisaties complex is. De enige evaluatie die consequent plaatsvindt is de financiële evaluatie van uitgaven. Evaluatie van het beleid en missies staat nog in de kinderschoenen.

Wilt u meer weten? Bezoek dan de website van het project.


Module Bevolkingszorg gelanceerd

12 maart 2017 - admin

Na gedegen onderzoek en ontwikkeling is per 1 maart 2017 de module Bevolkingszorg gelanceerd. Hiermee kan de witte kolom (gemeente) het lerend vermogen van de eigen crisisorganisatie verbeteren. De module omvat zowel waarnemingsvragen voor de functionaris (AC, OvD, Teamleider, HTO-c) als het team Bevolkingszorg. Op verzoek kan ook het BT toegevoegd worden. De waarnemingsvragen zijn gebaseerd op de kwalificatieprofielen uit Groot-Groot en de wettelijke beleidskaders (Toetsingskader).

Zoals alle modules in Enquirya geldt dat het systeem cloud-based is, flexibel is in te richten (denk aan eigen evaluatiecriteria (laten) ontwikkelen of een uitgebreidere set gebruiken) en de rapportage geautomatiseerd heeft. Van elke afgeronde waarneming wordt automatisch een verslag gemaakt (quickscan), die meteen naar de gebruiker en functionele mailbox wordt gemaild.

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op voor de flyer en een vrijblijvende demo.


Sneller en beter rapporteren

31 januari 2017 - admin

Een van de uitdagingen bij het evalueren is het vastleggen van de waarnemingen. Bij Enquirya hadden we al een rapportage functie, maar die vonden we niet goed genoeg. Het was gewoon nog teveel moeite om een rapport te maken. In een dolle bui hebben wij ons op vrijdagmiddag in september 2016 voorgesteld wat voor ons en de cliënten de ideale situatie is. Dit is ‘niets doen’. In de praktijk zou dit zo moeten werken: op een knop drukken, achterover leunen en, na een minuut ofzo, verschijnt in de inbox een kant-en-klaar rapport (in Word- en PDF-formaat), van de waarnemingen. Met erbij natuurlijk foto’s, scores en berekeningen. Geen installatie op een netwerk of een applicatie openen.

Hier werd iedereen zo enthousiast van dat we het project ‘Instant Reporting’ opgezet hebben. Gewoon om te kijken of deze visie een haalbare kaart zou zijn. Nu zijn we een paar maanden verder en het is ons gelukt om dit voor elkaar te krijgen. Na ’tig’ besprekingen, onderzoeken, prototypes and mislukkingen hebben we een werkend systeem opgezet, dat goed beveiligd is. Het goede nieuws is dat wedit in het voorjaar gaan uitrollen bij alle gebruikers.

De eerste gebruikers zijn erg enthousiast en komen met goede suggesties. Zo is op verzoek van de veiligheidsregio’s de functionaliteit uitgebreid met de mogelijkheid om een kopie te mailen naar een functionele mailbox..


Systeemoefening 2016 veiligheidsregio IJsselland

12 december 2016 - admin

In november 2016 heeft de Veiligheidsregio IJsselland wederom de jaarlijkse systeemoefening gehouden, met de evaluatieapp van Enquirya. Deze keer is het nog sneller gegaan als het jaar ervoor; met de quickscans per onderdeel meteen na einde oefening gereed en het evaluatieverslag binnen 5 werkdagen (voor het toevoegen van kwalitatieve bevindingen). De layout van het rapport is verbeterd, waardoor zowel het bestuur als de Inspectie V&J gedegen inzicht krijgt in het functioneren van de crisisorganisatie. Wederom een succes, waar we erg trots op zijn.

Wilt u ook de software inzetten bij uw systeemoefening? Neem dan contact met ons op.


Modex Europese oefenwaarnemingen

15 januari 2016 - admin

Eind 2015 hebben we goed nieuw gekregen: Enquirya is onderdeel van het winnende consortium voor de evaluatie van 14 Europese oefeningen voor rampenbestrijdingsteams uit 31 landen. De aanbesteding is uitgeschreven door de Europese Commissie (ECHO) en de oefeningen vinden plaats in tussen eind 2016 en eind 2017.Het consortium wordt aangestuurd door de Finse Laurea University of Applied Sciences, die garant staat voor de wetenschappelijke onderbouwing van de evaluaties. De tweede partner is FINCENT, het eerste VN trainingscentrum voor vredesmissies (1969) en met een lange ervaring in het internationaal trainen en evalueren van civiele en militaire oefeningen. Enquirya is de derde partner en levert de evaluatie-app alsmede de evaluatievragen. We hebben ongeveer 1000 verschillende evaluatievragen voor de diverse functies in internationale rampenbestrijding, gebaseerd op VN en EU standaarden zoals INSARAG.

Wij kijken er naar uit om met deze professionele partners aan de slag te gaan!


Lerend vermogen bij CBRN-incidenten

10 november 2015 - admin

Preparatie en respons op CBRN-incidenten vergt veel van rampenbestrijdingsorganisaties. Het is een typische ‘low-probability / high impact’ gebeurtenis, die vaak ver van de dagelijkse praktijk staat. Echter, als zich een dergelijke ramp voordoet, is de bestrijding ervan complex, met een scala aan hulpverleningsdiensten en diverse belangen. Denk aan waarheidsvinding (politie, OM), redden (brandweer, GHOR), publieke zorg (gemeente). Daarbij komt nog dat in eerste instantie vaak helemaal niet duidelijk is wat de oorzaak en aard van het incident is.

Dan kan een goede tool die organisaties ondersteunt bij de voorbereiding op de multidisciplinaire bestrijding van een CBRN-incident goed van pas komen. Bij Enquirya zijn wij een grote fan van de NATO minimum standards & non-binding guidelines.

Doelgroep hiervan zijn de ‘first responders’, d.w.z. hulpverleners zoals brandweer, GHOR, politie, gemeente en ook defensie. De NATO CBRN-response minimum standaarden bestaan uit drie onderdelen:

-de Guidelines
-het Training Curriculum
-het Advisory Support Team

Als u hiermee met uw organisatie aan de slag wilt, kunnen wij u hierbij ondersteunen met onze software. Deze is zelfs ingezet tijdens de NATO-oefening in de Ukraine in september 2015.


After Action Review Digitaliseren

2 augustus 2015 - admin

De After Action Review (AAR) is een veel door de brandweer gebruikte methode om met een team, na een inzet, de uitvoering te analyseren en geleerde lessen te verzamelen. Door als manschap of leidinggevende een vijftal kernvragen te beantwoorden, kan men inzicht krijgen in de redenen van de effectiviteit van het eigen handelen en daarvan te leren als team en teamlid.

Bij Enquirya zijn wij de afgelopen maanden met de Brandweer IJsselland bezig geweest om de AAR te digitaliseren. Wat simpel lijkt (5 vragen?!), blijkt toch uitdagend te zijn. Zo moet de plaats en breedte van knoppen worden herzien om het de gebruikers makkelijker te maken. Maar ook moet er complexe software geschreven worden om de resultaten van de verschillende AAR’s te vergelijken. En dan hebben we het nog niet eens over de visualisatie van de gegevens.

Gelukkig is het eindresultaat erg mooi geworden en we zijn er trots op! Nu kan de medewerker kwaliteitszorg snel en simpel de AAR’s verwerken. Geen knippen en plakken, maar gewoon een druk op de knop. Direct wordt inzichtelijk wat de geleerde lessen zijn en waar verdere verdieping nodig is.


Systeemoefening 2015 veiligheidsregio IJsselland

20 juni 2015 - admin

Op 18 juni 2015 is het eindelijk zover: de jaarlijkse systeemtest van de Veiligheidsregio IJsselland vindt plaats. In de vroege ochtend wordt de laatste briefing gegeven aan de oefenstaf en waarnemers. Daarna is het wachten op de start van de oefening. Voor Enquirya is dit een extra spannend moment, omdat dit de eerste keer is dat de applicatie gebruikt wordt door een veiligheidsregio. Wat opvalt is dat bij het uitdelen van de iPads en de daaropvolgende korte instructie, de waarnemers enthousiast zijn en nauwelijks vragen hebben over het gebruik. Een pluimpje voor het design-team – de usability van de applicatie scoort dus hoog. En natuurlijk voor de waarnemers, die het supersnel opgepakt hebben!

Tegen het einde van de ochtend loopt de oefening ten einde en stromen de eerste waarnemingen digitaal binnen. Voor het einde van de oefening is het eerste waarnemingsrapport (quickscan meldkamer) al klaar. Dit is ongehoord – meestal duurt het dagen of zelfs weken voordat er een rapport ligt. Een snelle blik op de data leert dat waarnemers de app optimaal ingezet hebben, waardoor elk waargenomen onderdeel waardevolle feedback krijgt over de goede punten en verbeterpunten.

Dit was een goede dag voor de veiligheidsregio en voor ons. De achteraf gegeven feedback is erg positief geweest, met daarbij goede suggesties voor aanvullende features. Deze gaan wij zeker meenemen en tijdens de zomer implementeren.



Copyright © Enquirya. All Rights Reserved

Request Your Application

Enter your details below to request an Inner Circle application

We process your personal data as stated in our Privacy Policy. You may withdraw your consent at any time by clicking the unsubscribe link at the bottom of any of our emails.

Close